Start eerste zonnedak project bij garage Brové in Tolbert

Eerste zonnedak bij garage Brové in Tolbert

Start eerste zonnedak project in Tolbert

Na ruim een jaar voorbereiding start Energie Collectief Tolbert (ECT) binnenkort met het eerste zonnedakproject in Tolbert. Op het dak van garagebedrijf Brové worden circa 350 zonnepanelen geïnstalleerd. Hiermee worden ruim 25 huishoudens voorzien van duurzame energie.

In deze video vertellen we meer over het project en komt Peter Alkema van Brové aan het woord.

Zeer goed rendement

Inwoners van Tolbert en Leek profiteren als lid van ECT  15 jaar van een hoog rendement. Op basis van de huidige energietarieven is dat 18%. Vele malen hoger dan de huidige rente op je spaarrekening. Meerdere factoren bepalen het rendement. ECT kan als coöperatie een gunstige lening afsluiten en collectief inkomen. Leden ontvangen de energiebelasting terug via de jaarrekening. Per saldo levert meedoen je zo meer op dan jaarlijks wisselen van energieleverancier.

Voor wie is meedoen aantrekkelijk?

De belangrijkste doelgroep bestaat uit 70% van de inwoners die zelf niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen op het dak te leggen. Vanwege de investering, bewoners van een huurhuis of appartement. Ook inwoners met een eigen woning die zelf geen panelen willen of kunnen leggen kunnen meedoen. Bijkomend voordeel is dat bij leden die verhuizen het energiecertificaat ook meeverhuist. 

Leden bepalen de winstverdeling

Leden van de energiecoöperatie ECT beslissen zelf hoe de winst wordt verdeeld. Bijvoorbeeld in de vorm van een winstuitkering voor leden, als investering in nieuwe projecten of als bestemming voor een lokaal maatschappelijk doel. De intenties is om het geld dat wordt verdiend weer word geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Waarom zou je meedoen?

De meeste leden zijn lid geworden vanwege het financiële rendement. Een andere factor is dat je als lid van energiecoöperatie ECT aan tafel zit met gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen in gesprek bent over de energieplannen voor het dorp en de wijken. Hoe meer leden hoe meer invloed. Bijvoorbeeld over vragen als: Gaan we in het prachtige coulissenlandschap van het Westerkwartier vele hectares aan met grote zonneparken opofferen en welke windmolens passen wel en niet in ons landschap? ECT is een voorstander van eerst de oppervlakte van geschikte bedrijfsdaken benutten.

Overige plannen

Naast energie opwekken staat ook energiebesparing op de agenda van ECT. In veel huizen kan met eenvoudige maatregelen al snel 10% energiebesparing worden gerealiseerd. Het plan is bijvoorbeeld om bij garage Brové en op andere centrale plekken in het Tolbert en Leek elektrische deelauto’s te parkeren. Leden van ECT kunnen te gunstige voorwaarden deze deelauto gebruiken. Verder krijgt Energie Collectief Tolbert een belangrijke adviesrol. We beleggen bijvoorbeeld regelmatig informatieavonden over zelf opwekken of besparen. Het plan is verder om collectieve inkoopacties te organiseren. Hoe mooi is het als je zo tegen een gunstig tarief je eigen zonnepanelen kan aanschaffen, een warmtepomp of materiaal om je woning te isoleren.

Informatie en aanmelden

Heb je belangstelling om mee te doen? Voor dit eerste zonnedak project is plek voor circa 30 nieuwe leden. De eerste twaalf hebben zich in de afgelopen maanden al aangemeld. Aanmelden kan via de speciale pagina van dit project.

Meer uitleg over hoe we werken en hoe het rendement tot stand komt kun je hier lezen. 

Wil je meehelpen?

We zoeken ook mensen die net als wij erg enthousiast zijn en een actieve bijdrage aan de stap naar duurzame energie en het realiseren van de plannen. Lijkt dit je wat, neem dan ook zeker contact met ons op via de website.