Startsubsidie voor ECT

Energie Collectief Tolbert ontvangt startsubsidie

Lokaal energie-initiatief Energie Collectief Tolbert (ECT) ontvangt 8.815 euro aan startsubsidie vanuit het programma Lokale Energietransitie van de Nationaal Coördinator Groningen. De startsubsidie wordt aangewend om voor een aantal potentiële locaties de haalbaarheid van zo’n project te onderzoeken. Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts reikte de cheque uit aan de initiatiefnemers.

ECT is een lokale energie coöperatie in oprichting met als doel het stimuleren en faciliteren van betaalbare duurzame energietransitie in Tolbert en omgeving. De slogan is: Energie Collectief Tolbert, daar krijgt iederéén energie van! De werkgroep kan nu, na maanden voorbereiding, concreet aan de slag met de volgende stap. Veel woningeigenaren in de omgeving van Tolbert hebben al zonnepanelen en profiteren van een gunstig rendement. ECT wil deze vorm van duurzame energie ook mogelijk maken voor woningeigenaren met een ongunstig dak en voor iedereen met een huurhuis of voor bewoners van een appartementencomplex.

Het eerste project is het plaatsen van circa 400 zonnepanelen op een bedrijfspand in Tolbert. Deze lokaal opgewekte energie zal worden geleverd aan de Groningse energiemaatschappij Energie VanOns. Naast opwekken van energie is er ook aandacht voor energiebesparing, zoals woningisolatie. Daarnaast wordt gedacht aan advies en collectieve inkoop op het gebied van woningisolatie, ledverlichting of een warmtepomp. Andere ideeën die ze al hebben zijn de aanschaf van een eigen windmolen of een elektrische deelauto ter vervanging van meestal ongebruikte auto’s.