Start eerste zonnedak project bij garage Brové in Tolbert

Eerste zonnedak bij garage Brové in Tolbert

Start eerste zonnedak project in Tolbert

UPDATE november 2021. De inschrijving is inmiddels gesloten, het project wordt naar verwachting in januari 2022 opgeleverd. Hieronder lees je het originele bericht uit 2020.

Na ruim een jaar voorbereiding start Energie Collectief Tolbert (ECT) binnenkort met het eerste zonnedakproject in Tolbert. Op het dak van garagebedrijf Brové worden circa 250 zonnepanelen geïnstalleerd. Hiermee worden ruim 25 huishoudens voorzien van duurzame energie.

In deze video vertellen we meer over het project en komt Peter Alkema van Brové aan het woord.

Zeer goed rendement

Via de postcoderegeling krijgt de coöperatie een subsidie. Deze wordt verrekend met de deelnemers. Inwoners van Tolbert en Leek profiteren hiermee 15 jaar van een hoog rendement (+/- 6%). Dat is fors hoger dan de huidige rente op je spaarrekening. Jaarlijks wisselen van energieleverancier is daarmee overbodig geworden.

Voor wie is meedoen aantrekkelijk?

Iedereen kan meedoen, ongeacht koop- of huurhuis. Meedoen kan ook als je zelf al zonnepanelen op je dak hebt liggen. Ben jij een inwoner:

  • met een huurhuis;
  • met een slecht zonnedak;
  • met een klein budget;
  • die geen zonnepanelen wil of kan aanschaffen?

Dan is meedoen zeer aantrekkelijk! Bijkomend voordeel is dat bij een verhuizing het energiecertificaat ook meeverhuist. 

Leden bepalen de winstverdeling

Leden van de energiecoöperatie ECT beslissen zelf hoe de winst wordt verdeeld. Bijvoorbeeld in de vorm van een winstuitkering voor leden, als investering in nieuwe projecten of als bestemming voor een lokaal maatschappelijk doel. 

Wat is jouw reden om mee te doen?

Meedoen is aantrekkelijk vanwege het genoemde financiële rendement. Als lid van de coöperatie heb je ook een stem in  de energieplannen voor het dorp en de wijk. We zitten aan tafel en samenwerken met gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen. Bijvoorbeeld over vragen als: Gaan we in het prachtige coulissenlandschap van het Westerkwartier vele hectares aan met grote zonneparken opofferen en welke windmolens passen wel of niet in ons landschap? ECT maakt zich er hard voor dat eerst alle geschikte bedrijfsdaken worden benut.

Opwekken is mooi, besparen is beter!

Hoe mooi is het al we met elkaar het energieverbruik naar beneden kunnen krijgen? In veel huizen kan met eenvoudige maatregelen al snel 10% energiebesparing worden gerealiseerd. Doe zelf de scan met een van onze warmtecamera’s.

Daarnaast denken we na over de mobiele deelauto. Teveel tweede auto’s worden te weinig gebruikt. Steeds meer verschuift het individueel bezit van een auto naar het samen delen. Wij willen dit mogelijk maken in Leek en Tolbert. Doe ook mee!

Verder krijgt Energie Collectief Tolbert een belangrijke adviesrol. We beleggen bijvoorbeeld regelmatig informatieavonden over zelf opwekken of besparen. Het plan is verder om collectieve inkoopacties te organiseren. Hoe mooi is het als je zo tegen een gunstig tarief je eigen zonnepanelen kan aanschaffen, een warmtepomp of materiaal om je woning te isoleren.

Meer uitleg over hoe we werken en hoe het rendement tot stand komt kun je hier lezen. 

Wil je meehelpen?

We zoeken ook mensen die net als wij erg enthousiast zijn en een actieve bijdrage aan de stap naar duurzame energie en het realiseren van de plannen. Lijkt dit je wat, neem dan ook zeker contact met ons op via de website.