Project zonnedak garage Brové in Tolbert

We zijn apetrots dat we na een jaar van voorbereiden kunnen starten met het eerste zonnedakproject bij garage Brové in Tolbert. In de onderstaande video leggen we kort uit wat het plan is.

Wat gaan we precies doen?

Op het dak van garagebedrijf Brové in Tolbert worden circa 350 zonnepanelen geïnstalleerd. Met de hiermee opgewekte energie kunnen ruim 25 huishoudens voorzien van duurzame energie. 

Hoe werkt het?

Energie Collectief Tolbert investeert via een gunstige lening in de zonnepanelen. Inwoneners van Tolbert en Leek kunnen via ECT energiecertificaten t.w.v. 250kWh aanschaffen voor €95,- De leden hebben hierdoor 15 jaar het recht op teruggave van de volledige energiebelasting op de verbruikte  kWh, in 2020 is dit 10 ct per kWh. Concreet dus €25,- per certificaat. Via de ledenbijdrage wordt hiervan €10,- besteed aan het aflossen van de lening en andere noodzakelijke kosten. 

Rekenvoorbeeld en rendement

Stel je jaarverbruik is 3000kWh. Met 12 energiecertificaten investeer je eenmalig 12×95=€1140,-. Op basis van huidige tarief krijg je per jaar €300,- terug, dus €4500,- in 15 jaar. Minus de ledenbijdrage van €120,- per jaar is dit netto €180,-. Daarmee is de investering in 6 jaar terugverdiend. Daarnaast bepalen leden hoe de opbrengst van de coöperatie wordt besteed. Dit kan in de vorm van een dividend zijn, waarmee het totale rendement hoger wordt. 

Voor wie is dit project aantrekkelijk?

De belangrijkste doelgroep bestaat uit 70% van de inwoners die zelf niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen op het dak te leggen. Vanwege de investering, bewoners van een huurhuis of appartement. Ook inwoners met een eigen woning die zelf geen panelen willen of kunnen leggen kunnen meedoen. Bijkomend voordeel is dat bij leden die verhuizen het energiecertificaat ook meeverhuist. 

Waarom meedoen?

De meeste leden zijn lid geworden vanwege het financiële rendement. Een andere factor is dat je als lid via energiecoöperatie ECT meepraat over de invulling van regionale energieplannen voor het dorp en de wijken. Hoe meer leden hoe meer invloed. Bijvoorbeeld over vragen als: Gaan we in het prachtige coulissenlandschap van het Westerkwartier vele hectares aan met grote zonneparken opofferen en welke windmolens passen wel en niet in ons landschap? ECT is een voorstander van eerst de oppervlakte van geschikte bedrijfsdaken benutten. Lees hier  welke redenen er nog meer zijn.

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden is eenvoudig. Onderaan deze pagina staat een formulier waar je je gevens kan invullen. Na verzenden krijgen je een bevestigingsmail. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.  Meten het teken van een ledenovereenkomst is de aanmelding definitief. Letop: dit is een relatief klein project voor circa 30 deelnemers. Er hebben al 12 inwoners belangstelling getoond.

Komen er nog meer zonnedakprojecten?

Jazeker. Meerdere bedrijven hebben toegezegd hun bedrijfsdak ter beschikking te willen stellen. Er komen dus zeker nieuwe project voor een zonnedak.  

Nieuwsgierig wat we nog meer doen?

Naast energie opwekken staat ook energiebesparing op de agenda van ECT. In veel huizen kan met eenvoudige maatregelen al snel 10% energiebesparing worden gerealiseerd. Via informatieavonden en collectie inkoopacties willen we een bijdrage leveren aan de CO2 reductie en aan her verduurzamen van ons dorp. Hoe mooi is het als je zo tegen een gunstig tarief je eigen zonnepanelen kan aanschaffen, een warmtepomp of materiaal om je woning te isoleren.

Het plan is ook om bijvoorbeeld om bij garage Brové en op andere centrale plekken in het Tolbert en Leek laadpalen te plaatsen voor elektrische deelauto’s. Leden van ECT kunnen tegen zeer gunstige voorwaarden deze deelauto gebruiken.

Ben je enthousiast geworden en wil je meehelpen?

We zoeken ook mensen die net als wij erg enthousiast zijn en een actieve bijdrage aan de stap naar duurzame energie en het realiseren van de plannen. Alle hulp is welkom, in de vorm van beheer van de website, artikelen schrijven, nieuwe plannen en ideeën uitwerken of inbreng van kennis of middelen.

Aanmelding voor zonnedak project Brové

Fijn dat je belangstelling hebt voor ons zonnedak project bij garage Brové in Tolbert.

Vul hieronder je gegevens in en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.