Nieuwe Zonnedakproject in Tolbert

We zijn apetrots dat we na een jaar van voorbereiden in juli 2021 kunnen starten met het eerste zonnedakproject bij garage Brové in Tolbert. Vanwege grote belangstelling zijn we ook gestart met de realisatie van een tweede zonnedak op het Industriepark in Leek. 

Wat gaan we precies doen?

Op het dak van Korean Auto Parts in Leek worden circa 280 zonnepanelen geïnstalleerd. Met de hiermee opgewekte energie kunnen ruim 25 huishoudens voorzien van duurzame energie. 

Hoe werkt het?

Energie Collectief Tolbert investeert via een gunstige lening in de zonnepanelen. Inwoneners van Tolbert en Leek kunnen via ECT energiecertificaten aanschaffen  van  250kWh voor een bedrag van €95,-. In ruil hiervoor krijgen de leden gedurende 15 jaar tenminste €15,- terug per certificaat. Hier lees je het hele verhaal over de achtergrond, opzet en het verdienmodel.

Voor wie is dit project aantrekkelijk?

De belangrijkste doelgroep bestaat uit 70% van de inwoners die zelf niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen op het dak te leggen. Dit kan zijn vanwege de aanschafkosten of het betreft bewoners van een huurhuis of appartement. Verder zien we dat sommige inwoners met een eigen woning zelf geen panelen willen leggen. Meedoen met een lokale initiatief is dat een mooie oplossing.  

Waarom meedoen?

De meeste leden zijn lid geworden vanwege het financiële rendement. Een andere factor is dat je als lid via energiecoöperatie ECT meepraat over de invulling van regionale energieplannen voor het dorp en de wijken. Hoe meer leden hoe meer invloed. Bijvoorbeeld over vragen als: Gaan we in het prachtige coulissenlandschap van het Westerkwartier vele hectares aan met grote zonneparken opofferen en welke windmolens passen wel en niet in ons landschap? ECT is er een voorstander van dat eerst de oppervlakte van geschikte bedrijfsdaken wordt benut. Lees hier  welke redenen er nog meer zijn.

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelden is eenvoudig. Onderaan deze pagina staat een formulier waar je je gevens kan invullen. Na verzenden krijgen je een bevestigingsmail. We zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.  Met het teken van een ledenovereenkomst is de aanmelding definitief.

Letop: dit is een project voor circa 30 deelnemers. We starten rond in oktober 2021, aanmelding kan nu al! Het vorige project was binnen twee maanden volgeboekt, dus wacht niet te lang.

Komen er nog meer zonnedakprojecten?

Jazeker. Meerdere bedrijven hebben toegezegd hun bedrijfsdak ter beschikking te willen stellen, goed voor meer dan 1000m2 dak voor zonnepanelen.

Nieuwsgierig wat we nog meer doen?

Naast energie opwekken staat ook energiebesparing op de agenda van ECT. In veel huizen kan met eenvoudige maatregelen al snel 10% energiebesparing worden gerealiseerd. Via informatieavonden en collectieve inkoopacties willen we een bijdrage leveren aan de CO2 reductie en aan her verduurzamen van ons dorp. Hoe mooi is het als je zo tegen een gunstig tarief je eigen zonnepanelen kan aanschaffen, een warmtepomp of materiaal om je woning te isoleren.

We denken ook na over de inzet van elektrische deelauto’s. Samen maken we het dorp en de regio nog groener!

Ben je enthousiast geworden en wil je meehelpen?

We zoeken ook mensen die net als wij erg enthousiast zijn en een actieve bijdrage aan de stap naar duurzame energie en het realiseren van de plannen. Alle hulp is welkom, in de vorm van beheer van de website, artikelen schrijven, nieuwe plannen en ideeën uitwerken of inbreng van kennis of middelen.in 

Aanmelding voor zonnedak project Energie Collectief Tolbert

Fijn dat je belangstelling hebt voor ons volgende zonnedakproject.

Vul hieronder je gegevens in en dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.