Zo werkt het

Over Energie Collectief Tolbert

In 2020 heeft een aantal inwoners uit Tolbert het initiatief genomen voor het oprichten van een lokale energie coöperatie, Energie Collectief Tolbert (ECT). Na een tijd van voorbereiding is het eerste zonnedakproject gerealiseerd in december 2021. Een project met 200 zonnepanelen op het dak van de Brove garage aan de Leuringslaan.

Waarom een lokaal zonnedakproject?

Lokale energie coöperaties zoals ECT hebben oog voor het landschap en een duurzame regio. Daarom zetten wij vooral in op het benutten van bedrijfsdaken en sparen zo vele hectares aan kostbaar en schaars landschap. Met een lokaal zonnedak maken we meedoen met zonne-energie aantrekkelijk voor lokale inwoners.. Via een lokaal zonnedakproject kan een grote groep inwoners ook meedoen en profiteren van de voordelen van zelf energie opwekken.

Hoe werkt het?

ECT ontwikkelt en realiseert zonnedakprojecten in de plaatsen Leek, Tolbert en directe omgeving. De financiering komt tot stand via een gunstige lening bij de provincie Groningen en via de uitgifte van energiecertificaten. Met deze constructie houden we de instapkosten laag, zodat iedereen kan meedoen!

De opgewekte zonne-energie verkopen wij tegen gunstige voorwaarden aan energieleverancier Energie Van Ons in Groningen. De meeste energiecoöperaties in Noord-Nederland zijn hierbij aangesloten, samen bepalen zij mede de koers en het beleid.

Naast opbrengsten uit verkoop van energie ontvangt ECT een subsidie van de overheid. Dit is een subsidie per opgewekte kWh. Met de inkomsten wordt de lening afbetaald en krijgen de leden een ‘dividend’ uitgekeerd. Het nettorendement over 15 jaar is ongeveer 5%. Na 15 jaar stopt de subsidie, de lening is dan afbetaald en het zonnedak is financieel afgeschreven.

Voorwaarde per project

Om te voorkomen dat coöperaties bestaan uit een paar leden (lees investeerders) geldt de subsidie-eis dat de leden gemiddeld niet meer dan 5000kWh (=20 certificaten) kunnen afnemen Dit biedt wel enige speelruimte. Als bijvoorbeeld leden 10 certificaten afnemen ontstaat de ruimte voor anderen om 30 te kopen. Het is iedereen toegestaan om mee te doen in meerdere zonnedak projecten en niet onbelangrijk elk deelnemend lid heeft een stem in de energie coöperatie.

Onze ambitie gaat verder!

De doelstelling van ECT: een stevige bijdrage leveren aan de CO2-reductie en een duurzame regio.

De voordelen op een rijtje

Meedoen met een lokaal zonnedakproject betekent een win-win voor iedereen.

  • Via een lokaal zonnedakproject kan iedereen meedoen en 15 jaar profiteren van een zeer gunstig rendement van ongeveer 5%;
  • Zonnedaken dragen direct bij aan een groene regio en een duurzaam klimaat voor jou en voor je kleinkinderen. Tip: doe je (klein)kinderen een paar energiecertificaten cadeau!
  • Meedoen is collectief inzetten op lokaal opwekken, besparen en delen. Dit kun je individueel doen, samen komen we verder!

Doe je ook mee?

Wil je informatie ontvangen over onze projecten, heb je een vraag of wil je je aanmelden voor energie certificaten?

We zoeken ook mensen die net als wij erg enthousiast zijn en een actieve bijdrage willen leveren aan de stap naar duurzame energie en het realiseren van de plannen. Alle hulp is welkom, artikelen schrijven, nieuwe plannen en ideeën uitwerken of inbreng van kennis of middelen.

Stuur een mail naar info@energiecollectieftolbert.nl